In conditii normale, materialul format din plante moarte de la baza firelor de iarba ar trebui sa se descompuna si sa se încorporeze în sol. Paiele încep sa se adune doar atunci când materialul mort este produs mai repede decât poate el sa se descompuna. Acest lucru se poate întâmpla daca gazonul este compus din iarba foarte viguroasa sau tare, care se rupe încet, sau daca iarba a fost hranita prea mult. Paiele se aduna de obicei atunci când se lasa prea multe resturi de iarba taiata pe gazon, sau daca gazonul este cosit rar.

Rata de descompunere poate fi încetinita de asemenea, daca solul este acid sau slab aerat, sau daca vremea este rece sau foarte uscata. Inlaturati paiele greblând adânc gazonul, imediat ce au o grosime de 1,2 cm.

Acest proces este numit scarificare sau uneori, cosire verticala. Inlaturarea paielor permite patrunderea aerului si a apei la radacinile ierbii, reduce probabilitatea aparitiei bolilor de gazon si îmbunatateste conditiile microorganismelor din sol (acestea ajuta la procesul de descompunere).
Desi este posibil ca gazonul sa arate ravasit imediat dupa scarificare, aspectul sau se va îmbunatati foarte repede.

Tehnici de scarificare

Cea mai buna perioada pentru scarificarea unui gazon este la sfârsitul verii, astfel iarba isi poate revenii pana la venirea iernii. Puteti scarifica si la începutul primaverii, pentru înlaturarea gunoaielor adunate peste iarna, însa faceti-o înainte de începerea perioadei de crestere, pentru a evita distrugerea firelor delicate de iarba.
Folositi o grebla cu colti îndoiti, apasând cu putere pe mâner în timp ce trageti grebla prin iarba, pentru a aduna materialul mort. Probabil ca va trebui sa treceti peste gazon de doua sau de treiori, pentru a obtine un rezultat bun.
Un scarificator professional este un bun dispozitiv pentru reducerea cantitatii muncii, fiind recomandat pentru toate gazoanele de dimensiuni mari.