ANTRACNOZA

Denumire latina:Colletotritchum graminicola
Simptome: Inca de la aparitia bolii, se constata o decolarare galbuie a frunzelor pe cuprinsul intregului gazon. Boala se va dezvolta in functie de temperatura si umiditate. in conditii de umiditate, la temperaturi de sub 200C, se formeaza pete galbui, neuniforme de 1-3 cm. Frunzele mai tinere care sunt atacate, vor avea o culoare rosiatic – galbuie. De asemenea poate sa putrezeasca si radacina. Plantele bolnave se scot foarte usor din pamint, avind la baza putregai de culoare neagra. in conditii de umiditate, la temperaturi de peste 250 °C. Cand frunzele se ofilesc, gazonul se va subtia si va avea bucati de locuri goale. Antracnoza apare de multe ori cand solul este compact, ud si nu este dat cu fertilizator.
Plante predispuse la aceasta boala: toate soiurile de iarba de gazon, dar cea mai predispusa este firuta anuala.
Perioada de aparitie: in special de vara pâna iarna târziu, dar poate sa apara oricând in timpul anului.

CERCURI VRAJITE

Denumire latina:Marasmius oreades, Scleroderma spp., Hygrophorus spp.
Simptome: Diametrul cercurilor poate varia de la cativa centimetri, dar pentru majoritatea gazoanelor limita este de obicei de 5-10 metri. Exista mai multe tipuri de cercuri, clasificarea lor se face in fuctie de aspect.
Tipul 1: Se formeaza cercuri acolo unde iarba se ofileste si moare. Pe ambele partii ale acestui cerc se formeaza un altul, verde inchis unde iarba creste viguros. In jurul cercului pot exista ciuperci sau Lycoperdon perlatum (ciperca comestibila alba). Miceliul alb cu mirosul tipic de mucegai se poate vedea pe suprafata solului, sub plantele ofilite. Acest tip de cerc poate provoca pagube majore.
Tipul 2: Se formeaza cercuri de culoarea verde in interiorul carora iarba creste mai viguros fata de restul gazonului. In jurul acestuia pot creste ciuperci sau Lycoperdon perlatum.
Tipul 3: Formeaza cercuri de ciuperci sau Lycoperdon perlatum, dar efectul nu este vizibil la nivelul gazonului.
Plante predispuse la aceasta boala: toate soiurile de iarba de gazon.
Perioada de aparitie: O data aparute, cercurile vor crea probleme pe mai multi ani.

BOLI CAUZATE DE INSECTE

TIPULA PALUDOSA/ TIPULA OLERACEA

Simptome: Astfel de insecte nu dauneaza la maturitate. Pagubele apar in momentul in care larvele incep sa atace tulpina principala si radacina plantei. Celulele plantei mor, iar tulpina se ingalbeneste si se ofileste. Astfel ea poate fi scoasa foarte usor din pamant, pagubele provocate de larve se vad deja, la baza radacinii. Atacul devine evident in momentul in care culoarea plantelor devine maro spalacit. Plantele se ofilesc si gazonul devine slab.
Larvele mananca radacinile pe timp de zi, iar in noptile calde si cu umiditate crescuta mananca partea de jos a frunzisului. Gazonul sufera pagube mari mai ales cand ciorile vin dupa larve. Pasarile pot sa ‘rada’ astfel suprafete mari de gazon. Tipula paludosa este o insecta foarte comuna si foarte raspandita. Exista mai multe specii de tipula paludosa.
Plante predispuse la aceasta boala: toate soiurile de iarba de gazon.
Perioada de aparitie: Toamna, din luna semptembrie incep sa se vada deteriori ale gazonului, insa mai putin insemnate. Este perioada cand larvele ies din oua si incep sa atace plantele. Adevaratele probleme sunt evidente, insa, in luna aprilie, larvele cresc si apetitul lor de asemenea. Pupatia are loc la sfarsitul lunii iunie.

DILOPHUS FEBRILIS/ BIBIO MARCI

Simptome: Larvele mananca partile moarte ale plantelor, de la baza, dar daca se inmultesc si nu mai au ce sa manince, acestea vor incepe sa atace si plantele vii, de la radacina, chiar sub nivelul pamantului. Apoi se ofilesc, putand fi scoase cu usurinta din pamant. Larvele apar de obicei intr-un numar foarte mare, ca viermii pe o bucata de carne. Gazonul sufera pagube mari mai ales dupa ce corbii sau ciorile vin dupa larve. Suprafete intinse de gazon vor fi ‘rase’.
Plante predispuse la aceasta boala: toate speciile de iarba de gazon.
Perioada de aparitie:Dilophus febrilis au anual doua generatii. Prima generatie provoaca pagube din iunie pana iulie, iar a doua generatie in toamna si primavara pana catre sfarsitul lui aprilie, cand ies larvele.